Huishoudelijk Reglement
Artikel 1
De naam, zetel en het doel van de vereniging staat omschreven in artikel 1 en artikel 2 van de statuten.
Artikel 2
Aspirant leden kunnen zich melden via contactformulier op de website en na betaling gaat het lidmaatschap in. De statuten en het huishoudelijk reglement zijn in te zien op de website. www.wijknooitgedacht.nl
Artikel 3
- Het lidmaatschap betreft het hele gezin met uitzondering van inwonende kinderen uit dat gezin die 18 jaar of ouder zijn. Zij moeten afzonderlijk lid zijn van de Buurtvereniging.
- Elk lid van 18 jaar of ouder heeft een zelfstandig stemrecht. Het lidmaatschap blijkt uit het overzicht van de leden en hun woonadressen, die door de secretaris van het bestuur zal worden bijgehouden.
- Leden via de Tinne hebben via hun wettelijke vertegenwoordiger stemrecht
Artikel 4
Eenieder die nog geen lid is en toch wil deelnemen aan een activiteit, mag twee keer meedoen om daarna te besluiten om wel/geen lid te worden.
Het lidmaatschap vangt aan op het moment dat men zich via het aanmeldformulier heeft gemeld en de contributie heeft voldaan.
Bij aanmelding voor 1 juli is de contributie 10 euro en na 1 juli 5 euro
Zonder opzegging wordt het lidmaatschap aan het eind van het kalenderjaar stilzwijgend verlengd.
Artikel 5
- Het contributiebedrag voor leden wordt jaarlijks, op voorstel van het bestuur, door de algemene ledenvergadering vastgesteld.
- Het contributiebedrag voor begunstigers wordt jaarlijks, op voorstel van het bestuur, door de algemene ledenvergadering vastgesteld.
Artikel 6
- Donateurs van de Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht hebben geen stemrecht.
- Donateurs worden jaarlijks na de algemene ledenvergadering op de hoogte gesteld van de mede door hun donaties mogelijk gemaakte activiteiten.
Artikel 7
Het lidmaatschapsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.
- Toetreden tot de Buurtvereniging kan door
schriftelijke ofdigitale aanmelding via het contactformulier op de website www.wijknooitgedacht.nl (Statuten artikel 5). - Beëindiging van het lidmaatschap van de Buurtvereniging kan uitsluitend door schriftelijke opzegging aan het bestuur (Statuten artikel 7, onder 1. en 2.)
Artikel 8
Het bestuur heeft tot taak de Buurtverenigingsbelangen in haar gehele omvang te behartigen en draagt zorg voor de naleving van de Statuten, het Huishoudelijk Reglement en alle verdere regelingen en bepalingen.
Artikel 9
De voorzitter
- is de officiële woordvoerder van de Buurtvereniging;
- heeft het recht alle uitgaande stukken mede te ondertekenen;
- Leidt de vergaderingen en stelt daarin de orde vast, behoudens het recht der Algemene Ledenvergadering om daarin wijzigingen aan te brengen;
- heeft het recht de beraadslagingen te doen eindigen, indien hij meent dat de vergadering voldoende is ingelicht, doch is verplicht deze weer te hervatten, indien één derde van de bij de Algemene Ledenvergadering aanwezige stemgerechtigde leden het verlangen daartoe kenbaar maakt.
Artikel 10
De secretaris
- Verzendt de uitnodigingen voor de Algemene Ledenvergadering en of elke andere vergadering van belang voor alle leden;
- Houdt de notulen bij van de bestuurs- en ledenvergaderingen en verzorgt de correspondentie die van het bestuur uitgaat, zoveel mogelijk digitaal;
- Beheert het archief en samen met een bestuurslid de bezittingen van de vereniging;
- Brengt op de Algemene Ledenvergadering verslag uit van de activiteiten die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden.
Artikel 11
De penningmeester
- Beheert de geldmiddelen;
- Draagt zorg voor de inning van de contributie en bijdragen en houdt boek van alle ontvangsten en uitgaven, zodanig dat de baten en schulden van de Buurtvereniging te allen tijde direct bekend zijn;
- Uit de Buurtverenigingskas worden uitsluitend betalingen gedaan tegen overlegging van behoorlijke kwitanties c.q. rekeningen;
- Is gerechtigd zelfstandig over te gaan tot uitbetalingen van bedragen welke door de Algemene Ledenvergadering (begroting) zijn vastgesteld;
- Uitgaven buiten de begroting om boven de € 200,00 worden overlegd met de voorzitter c.q. ondertekend de voorzitter voor deze uitgaven;
- Brengt verslag uit over het beheer op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering;
- Dient een begroting in betreffende de te verwachten inkomsten en uitgaven voor het komende Buurtverenigingsjaar.
De begroting behoeft jaarlijks de goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering. Nadat de kascontrolecommissie de kas en de financiële bescheiden bij de penningmeester in orde heeft bevonden geeft zij de Algemene Ledenvergadering in overweging de penningmeester voor zijn of haar beleid décharge te verlenen.
De penningmeester is verplicht de kascontrolecommissie inzage te geven van de kas en alle boeken en bescheiden en ook alle inlichtingen te verstrekken welke de commissie van hem of haar ter zake mocht verlangen. Gelijke verplichtingen bestaan voor hem of haar jegens het bestuur, die hem of haar te allen tijde om openheid van zaken kan vragen.
Artikel 12
De Algemene Ledenvergadering benoemt een kascontrolecommissie van ten minste twee leden en één reserve-lid. De leden van de kascontrolecommissie treden na twee jaar af en zijn terstond maximaal tweemaal herkiesbaar.
Artikel 13
Het bestuur is verplicht de besluiten van de Algemene Ledenvergadering binnen de kortst mogelijke tijd ten uitvoer te brengen. Bij het in gebreke blijven hiervan kan ieder lid handelen zoals staat beschreven in de statuten artikel 12, lid 3.
Artikel 14
- Het dagelijks bestuur, bestaande uit de voorzitter, secretaris en penningmeester, vertegenwoordigt de Buurtvereniging in en buiten rechte. Bestuursbesluiten worden genomen met enkelvoudige meerderheid van stemmen.
- Op de ALV zal een schema voor aan- en aftreden van bestuursleden worden vastgesteld.
Artikel 15
De bestuursleden worden door de Algemene Ledenvergadering gekozen uit daartoe door het bestuur en/of de leden gestelde kandidaten. Verkiesbaar zijn alleen leden van de Buurtvereniging met inachtneming van de bepalingen van artikel 5 van de statuten. Het bestuur of de leden stellen voor elke vacature één kandidaat.
Artikel 16
Een bestuurslid kan slechts op de Algemene Ledenvergadering als zodanig worden geschorst voor een bepaalde tijd, of uit zijn functie worden gezet, als bij stemming over dit onderwerp ten minste twee derde van de aanwezige leden voor stemt.
Een voorstel tot zodanige schorsing of ontzetting kan slechts uitgaan van de helft plus één van het totaal aantal aanwezige stemgerechtigde leden, die een zodanig voorstel schriftelijk en door allen ondertekend, bij de secretaris moeten hebben ingediend bij het begin van de Algemene Ledenvergadering.
Artikel 17
De Algemene Ledenvergadering is voor alle leden toegankelijk. Indien er een vacature in het bestuur is, vermeldt de oproep de door het bestuur gestelde kandidaat. (Tegen)kandidaten dienen uiterlijk een week voor de Algemene Ledenvergadering zich schriftelijk of digitaal (per e-mail via de website www.wijknooitgedacht.nl aan te melden bij de secretaris.
Artikel 18
Op de vergadering, bedoeld in het vorige artikel, zullen in ieder geval de volgende punten op de agenda worden geplaatst:
- De penningmeester zal het financiële verslag uitbrengen, waarna de vergadering – gehoord het advies van de kascontrolecommissie – de gelegenheid moet worden gegeven de penningmeester décharge te verlenen.
- De begroting voor het nieuwe jaar
- De vaststelling van de contributie voor het komende jaar
- De verkiezing van het bestuur en de kascontrolecommissie
De Algemene Ledenvergadering wordt bijeengeroepen door het bestuur, met
Inachtneming van een termijn van acht dagen. De communicatie en oproeping zal zoveel als mogelijk plaatsvinden via elektronische weg.
De agenda en bijbehorende stukken zijn digitaal op te vragen op de website van de Buurtvereniging www.wijknooitgedacht.nl .
NB: Dit doen we om zoveel als mogelijk papier te besparen. Op specifiek verzoek aan de secretaris kunnen de stukken op papier worden verstrekt.
Artikel 19
- Agendapunten dienen uiterlijk veertien dagen vóór de geplande Algemene Ledenvergadering bij het bestuur kenbaar gemaakt te worden.
- Over onderwerpen die niet op de agenda vermeld staan kan tijdens de vergadering geen beslissing worden genomen, tenzij de gehele vergadering zich hiertegen verzet.
Artikel 20
- Bestuursvergaderingen worden minimaal viermaal per jaar, met een redelijke spreiding over het kalenderjaar, door de voorzitter c.q. het dagelijks bestuur belegd. Indien ten minste drie bestuursleden de wens te kennen geven voor een tussentijdse vergadering, is de voorzitter c.q. het dagelijks bestuur verplicht een tussentijdse vergadering te beleggen.
- De bestuursvergaderingen zijn openbaar. Indien één of meerdere leden te kennen geven bij de bestuursvergadering over een specifiek onderwerp een toelichting te willen geven, dient men dit vooraf kenbaar te maken aan de secretaris. Er kan dan rekening worden gehouden met te reserveren spreektijd.
Artikel 21
Een bestuursvergadering is niet tot het nemen van besluiten bevoegd indien niet ten minste de meerderheid van de bestuursleden aanwezig is.
Artikel 22
Indien een lid zich schuldig maakt, binnen of in de directe omgeving van de Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht, aan een overtreding c.q. misdrijf waarvoor de Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht of het bestuur, al dan niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden, zal deze persoon met onmiddellijke ingang geschorst worden tot de Algemene Ledenvergadering. Tevens zal deze persoon alle uit de overtreding c.q. misdrijf voortkomende kosten welke ten laste komen van de Buurtvereniging Wijk Nooitgedacht of het bestuur, al dan niet hoofdelijk, op zich nemen.
Artikel 23
Voor bepaalde activiteiten kan het bestuur speciale werkgroepen of commissies benoemen. De taak van deze werkgroepen of commissies zal worden uitgevoerd in nauw overleg met, en onder verantwoording van het bestuur.
Artikel 24
Stemmingen geschieden over zakelijke onderwerpen door hoofdelijke oproep, volgens de presentielijst. Stemmingen over personen zijn geheim en vinden plaats door middel van gesloten stembriefjes. Uit de op de vergadering aanwezige leden worden er twee belast met de telling van de stemmen en de controle op de uitslag. Bij staking van de stemmen over zaken wordt het voorstel geacht te zijn verworpen (artikel 13, lid 8 van de Statuten).
Artikel 25
Introducés zijn op de vergadering, met goedkeuring van het bestuur, toegestaan. Zij mogen op verzoek van het bestuur op de Algemene Ledenvergadering hun mening kenbaar maken, maar zijn niet stemgerechtigd.
Artikel 26
Tot wijziging van het Huishoudelijk Reglement kan slechts worden overgegaan indien twee derde van het aantal op de Algemene Ledenvergadering aanwezige leden zich hierover uitspreekt en met die wijziging instemt.
Elke wijziging in het Huishoudelijk Reglement wordt digitaal ter kennis van de leden gebracht en geplaatst op de website www.wijknooitgedacht.nl .
Artikel 27
Bij verschil van mening over de interpretatie van een bepaald artikel beslist het bestuur, een door het bestuur te benoemen commissie of de Algemene Ledenvergadering.
Aldus vastgesteld op ALV 2025 dd. 10 maar te Nooitgedacht, gemeente Aa en Hunze.